Voordelen op je lichaam

Pijn in de lage onderrug

 

In de praktijk zien wij regelmatig patiënten die van zichzelf vinden dat ze een slechte rug hebben. Echter is dit vaak onterecht. Bij 90% van de mensen met rugklachten is er geen aanwijsbare fysieke schade. In de meeste gevallen gaat het dus om een zwakke rug, waarbij de rugspier (erector spinae) onvoldoende verstevigd is. 

 

Waarom springen?

Het gebruik van een onstabiel oppervlak (de mat van de trampoline) leidt tot een verhoogde activatie van de spinale spieren. Bovendien werken de zachte rekkers van de trampoline als een soort schokdemper voor je wervelzuil, spieren en gewrichten. De constante afwisseling tussen aan- en -ontspannen van de spieren zorgt voor aanstrakking en verbeterde stabiliteit. 

 

Een sprong op een trampoline kan je indelen in 4 fasen

1) De afstoot of afzet fase

2) De stijgende fase

3) De dalende fase 

4) De landingsfase

Volgens wetenschappers zijn de effecten van fase 1 en 2 op de spieren nagenoeg hetzelfde. Tijdens de eerste en tweede fase van de sprong wordt de grootste spieractiviteit aangetroffen. De grootste spieractiviteit treedt dus voornamelijk op wanneer het lichaam tegen de zwaartekracht in beweegt.

Bij een toenemende spronghoogte ontstaat er een toenemende spieractiviteit. hoe hoger de sprong, hoe intenser het effect op het lichaam. 

Echter kan je met hevige lage rugklachten, best rustig opbouwen. Gelukkig kan je bij Move Higher steeds je eigen tempo bepalen!

 

Lymfoedeem

Ons lymfesysteem zorgt ervoor dat ons lichaam giftige stoffen afvoert. Bij sommige mensen is het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht en eiwitten verstoord. Hierdoor gaat het vocht en de eiwitten zich opstapelen in het lichaamsweefsel.  Dit fenomeen heet Lymfoedeem. Dit kan veroorzaakt worden door gebrek aan beweging, natuurlijke afwijking (minder lymfebanen aanwezig), menopauze, diabetes, bestaling van kanker, ...

Klachten: 

  • opgezwollen lichaamsdelen (meestal benen, voeten, armen, ...)
  • vermoeidheid, algemeen 'zwaar' gevoel
  • (gewrichts)pijn en/of beperking in bewegingen
  • huidafwijkingen, infecties, ....

Waarom springen?

Wanneer je bouncet, reageren al uw lichaamsspieren op de voortdurende zwaartekrachtwisseling. Telkens wanneer de springmat je afremt, span je alle spieren onwillekeurig aan. Daar tegenover ben je wanneer je in de lucht bent, quasi gewichtloos; dan ontspannen je spieren zich weer volledig. Op die manier kom je makkelijk aan 90 spannings- en ontspanningsfasen per minuut! 

Je gaat hierdoor je cellen gebruiken als een spons: bij spiersamentrekkingen worden schadelijke stoffen uit de cel getransporteerd. Bij het ontspannen van de spier zuigt de cel direct nieuwe voedingsstoffen naar binnen en verbetert op die manier de toevoer naar de cellen. 

 

Bekkenbodem-spieren en incontinentie

De bekkenbodem bestaat uit            3 spierlagen, die gezamenlijk ongeveer zo groot zijn als je  handpalm.

De bekkenbodemspieren ondersteunen de darmen, de blaas, de dikke darm, de baarmoeder, 

en zorgen tevens voor het kunnen ophouden van urine en ontlasting. 

Tijdens, of na een zwangerschap ervaren veel vrouwen problemen met hun bekkenbodemspieren.

 Alle structuren rondom de het bekken worden soepeler, om de bevalling te vergemakkelijken. Jammer genoeg zorgt dit ook voor instabiliteit, en zwakte in de spieren. Ook de meno-pauze of een gebrek aan beweging kunnen problemen met de bekkenbodemspieren veroorzaken.

Deze problemen gaan vaak gepaard met incontinentie ( Het niet goed kunnen ophouden van urine).

Waarom springen?

Net zoals bij lymfoedeem worden de bekkenbodemspieren door het constant aan- en ontspannen automatisch verstevigd.

De sluitspier wordt opgespannen bij het inveren, en ontspant zich weer bij het neerkomen.

Bovendien verbetert regelmatig bouncen de doorbloeding en het reactievermogen in de bekkenbodem.

 

Depressie en stress

Depressie en stress zijn vaak met elkaar verbonden. Een depressie ontstaat door een tekort aan het gelukshormoon 'endorfine'. Sporten stimuleert de aanmaak van dit hormoon.

Even volledig focussen op jezelf en je lichaam geeft je een spontane energie-boost. Bovendien doen we bij Move Higher ook steeds verschillende stretch oefeningen om stijve spieren zoals je nek en schouders losser te maken. 

Lichaamsbouw

  • Gewichtsverlies:

Springen stimuleert al onze cellen en spieren in ons lichaam.

Uiteraard verbrand je hierbij een bom aan calorieën. regelmatig sporten helpt bovendien het spijsverteringsstelsel op een hoog niveau te houden. Gevolg hiervan is dat je ook in rust meer calorieën zal gaan verbranden. 

 

  • Cellulitis:

Door de samentrekking van het bindweefsel in de spieren ontstaat er een versnelling van het desintoxicatieproces.

Dit zorgt voor afbraak van cellulitis.

Andere voordelen:

  • Slaapproblemen
  • verbetering van de concentratie
  • verbetering van de algemene coördinatie
  • Perfecte uitlaatklep voor mensen die te veel energie hebben
  • versteviging van zwakke spieren
  • verbetering van je balans
  • zacht voor je gewrichten, dus perfect voor elk lichaam (ook voor oudere mensen)
  • Ideaal tegen sociaal isolement, een leuke groepsles met leuke mensen
  • PLEZIER, PLEZIER, en nog eens PLEZIER